• +48 575 822 835
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Bakalie najwyższej jakości

Figi suszone

Informacje

Figi to owoce drzewa nazywanego figowcem pospolitym, drzewem figowym lub figą pospolitą. Pochodzą z Azji i krajów śródziemnomorskich. Cieszą się popularnością ze względu na swój smak oraz cenne wartości odżywcze: wykazują wysokie działania prozdrowotne.

Owoce figowca zawierają tłuszcze, białko, węglowodany, cukry i błonnik, witaminy - witaminy A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy C, E i K1. Są też bogatym źródłem minerałów, zawierają - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

Owoce figowca zawierają bardzo dużo błonnika, już 3-5 owoców dostarcza 5 gram tego składnika, co stanowi aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, pomaga utrzymać zdrowie ciśnienie krwi i prawidłowy poziom cholesterolu. Wspomaga serce i reguluje pracę jelit. Badania naukowe wykazały, że spożywanie produktów bogatych w błonnik, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca i raka jelita grubego. Dodatkowo, figi zawierają dużą ilość potasu regulującego ciśnienie krwi, pracę układu krwionośnego i serca.

Figi są świetne na stres, jak również na utrzymanie kości w dobrej kondycji. Dzięki dużej zawartości magnezu figi polecane są dla osób żyjących w stresie i w stanach napięcia nerwowego. Podobnie jak czekolada poprawiają nastrój i redukują stany obniżonego nastroju. Wpływają też dobrze na pracę mózgu oraz poprawiają koncentrację. Magnez wzmacnia też serce i naczynia wieńcowe. Figi są jednym z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców.


© 2024 JARBAB. All Rights Reserved. Designed by InnoVea